De spelregels van padel

Ga je voor het eerst padel spelen? Dan is het wel handig dat je de padel spelregels kent. We hebben ze hieronder even voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij het spelen van jouw eerste potje padel!

Wat is padel?

De sport werd uitgevonden in Acapulco, Mexico, door Enrique Corcuera in 1969. Het momenteel het meest populair in Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië en Mexico, evenals in Spanje en Andorra, hoewel het zich nu snel begint te verspreiden over Europa en andere continenten. Deze relatie nieuwe tennis variant gaat de wereld veroveren. Het zit eruit als een mix van tennis en squash. Daarom wordt ook wel Padeltennis genoemd en het is de snelst groeiende sport ter wereld.

 

Voordelen van Padel versus Tennis

 • Het is veel gemakkelijker te leren dan tennis
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over strikers, harde service
 • Het kan zorgen voor langere rally’s en meer spelplezier. Het betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht
 • Omdat er altijd 4 spelers zijn, creëert het een sociaal element
 • Als tennisser zal je het heel snel oppakken
 • Het vereist veel minder vaardigheid en fitness dan tennis, terwijl het nog steeds een zeer intensieve sport is gemakkelijker op de gewrichten, omdat het geen snelle sprints en plotselinge stops vereist

Algemeen

Padel speel je bij bij voorkeur in dubbelevorm

Scoreverloop

Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce 40-40. Dan moet twee opeenvolgend punten worden gescoord om de game te winnen. Padelwedstrijden zijn meenstal “best of three” oftewel tot 2 gewonnen games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot 7 gewonnen punten met 2 punten verschil. Een eventuele 3de set kan als supertiebreak oftewel wedstrijd-tiebreak gespeeld worden ,maar dan tot 10 punten, met 2 punten verschil.

Opslag

De opslag moet onderhands, achter de servicelijn, waarbij de bal maximaal op heuphoogte geslagen mag worden. De 1ste opslag wordt vanaf de rechterkant opgeslagen en wordt daarna afgewisseld van links naar rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiten achter de servicelijn. (service vak is 7 x 5 meter begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. De opslag moet zonder het net raken direct diagonaal gelegen servicevlak naar de ontvanger stuiten. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (staaldraadgaas) dan is een foutservice. De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in her servicevak heeft gestuit en correct geretourneerd, komen beide speelhelften van 10 x 10 meter in het spel. Als de bal bij een 1ste of 2de service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop

Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiten of te volleren. Als de bal stuit moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij terug gespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; behalve als een speler buiten de kooi op het desbetreffende stukje uitloop de bal naar de ontvanger terugspeelt.

Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op speelveld stuit of over de kooi beland. 

Spelregels Padel in het kort:

 • Er wordt gespeeld met 4 spelers; 2 tegen 2
 • De puntentelling is gelijk aan die van tennis
 • De service moet onderhands met als eerste een stuit
 • De bal mag één keer in het servicevak of daarna speelveld stuiteren, daarna mag de wand of het hek werk raken voordat hij terug wordt gespeeld
 • Je mag de bal via je eigen wand retourneren
 • Rechtstreeks tegen de glazenwand of hekwerk aan de overzijde is fout
 • Padel heeft eigen padelballen er zit een verschil in afmeting (tennis zijn groter) en druk in de bal hierdoor is de bal trager beweegt en minder stuitert
 • Tennisschoenen zijn geschikt vooral met een visgraatmotief als zool

Veiligheidseisen welke in acht genomen dienen te worden bij het spelen van Padel

 • Veiligheidskoord altijd om je pols dragen (als er een strapje aan zit deze opsluiten tot aan je pols is het een lus racket draaien tot aan je pols is opgesloten)
 • Sierraden (ringen, horloges, kettingen) afdoen i.v.m. haken aan het hekwerk en beschadigen op aan het glas. Meest voorkomende schade zijn door HORLOGES voor namelijk ruitbreuk!
 • Geen rackets door het hek steken of andere voor werpen
 • Geen ballen in de baan bij het spelen van een rally, alles in het net of in je zak e.d., en zo min mogelijk ballen op de baan
 • Volg de regels van de baanbeheer (voor en na het spelen)
  1. Baan bladvrij geharkt
  2. Geen ophopingen zand
  3. Meld een beschadiging in kunstgras of hekwerk direct

Omdat de hele baan speelveld is, is het van belang dat er geen obstakels op de baan en uitloop liggen. Haal deze vóór het spelen weg en laat de baan ook netjes achter. Hiermee houden we lang plezier van de baan.

Klik op de afbeelding om een video te zien waarin de spelregels haarfijn worden uitgelegd.