Padel

Padel is één van de snelst groeiende sporten van Nederland, maar wat is padel nu eigenlijk precies? Padel kun je beschouwen als een combinatie tussen tennis en squash. In Zuid-Europese landen als Spanje en Portugal is padel al jaren een erg populaire sport. 

De padelbaan

Een padelbaan lijkt veel op een squashbaan en is omringd door 4 wanden van glas, waardoor de bal altijd in het spel blijft. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang. Omdat de wanden van de padelbaan onderdeel zijn van het spel, is kracht bij padel minder van belang. Dit maakt padel direct een laagdrempelige sport die door jong en oud kan worden beoefend.

De padel rackets verschillen van de rackets die worden gebruikt bij tennis en squash. Padel wordt vrijwel altijd gespeeld door 4 spelers in een dubbelspel.

Het verschil tussen padel, tennis en squash.

Aangezien padel eigenlijk een combinatie is van tennis en squash, heeft het van beide sporten veel weg. De drie sporten lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen.

De afmetingen van een tennisbaan, squashbaan en padelbaan.

Een groot verschil tussen padel, tennis en squash is de afmetingen van de verschillende banen. Een tennisveld is 10,97 meter breed en 23,77 meter lang. Een squashbaan is aanzienlijk kleiner met 6,4 meter breed en 9,75 meter lang aanzienlijk kleiner. Een padelbaan zit daar tussenin. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang.

Spelregels van padel

De padel spelregels zijn als volgt:

Bij padel serveer je altijd onderhands. De eerste opslag vindt net als bij tennis aan de rechterkant van de baan plaats. De bal moet in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander worden geslagen en de bal moet eerst gestuiterd hebben voordat er mag worden teruggeslagen. De bal mag het net niet raken.

De puntentelling van padel is exact hetzelfde als het scoreverloop van tennis: er wordt gebruik gemaakt van de bekende 15, 30, 40 en game. Net als bij tennis is deuce ook onderdeel van het scoreverloop. Een padelwedstrijd verloopt meestal in een ‘best of three’ waarbij de eerste partij die twee sets gewonnen heeft, de wedstrijd wint.

Meer informatie over Padel spelregels vind je op de pagina “Padel spelregels"